Selasa, 11 Ogos 2009

KANGANI..atas mandur..bawah kerani..

1Malaysia,Rakyat Di Utamakan,ini yang selalu diucapkan oleh PM tetapi tahu kah beliau bahawa rakyat marhein saperti mek menjadi segala bebanan kenaikan harga makanan dan pengangkutan yang terpaksa ditanggung sendiri.

Bajet prihatin 2009 yang lalu bekas PM kita ada menyebut pendapatan isi rumah yang berpendapatan RM700 kebawah boleh memohon bantuan dan mek pernah mohon tetapi tiada keputusan.

Mek yang menyara hidup sebagai pengawal keselamatan,dengan gaji pokok RM200 sebulan dinegeri melaka yang akan menjadi negeri maju pada 2010,tentu akan merasa malu bahawa masih ada rakyatnya yang terpaksa bekerja 12 jam sehari dan 31 hari dalam sebulan untuk menyara kehidupan diparas kemiskinan.

Tak pernah pun mek tengok pegawai dari jabatan tenaga kerja memantau masaalah profession saperti mek ini,tetapi seketika dahulu bila kerajaan Indonesia cuba membeku kemasukan pembantu rumah keMalaysia lekas menteri buruh malaysia keluar kenyataan akan membaiki taraf kehidupan mereka.

Jangan nanti 1malaysia rakyat negara luar diutamakan rakyat malaysia dibiarkan,mek minta supaya menteri dikementerian buruh dapat membela kehidupan pengawal-pengawal keselamatan ini yang seakan bekerja saperti hamba dinegara sendiri,tanpa cuti dan rehat mingguan.

Ingat kami pengawal adalah rakyat malaysia yang akan mengundi pada PRU13 nanti dan akan memberi undi kepada mereka yang membela kami dan kami bukan berjawatan KANGANI atas kepada mandur bawah kepada kerani.

Tiada ulasan: